İçeriğe geç

Binalarda Atık Ayırma Amaçlı Baca Sistemi

Binalarda Atık Ayırma Amaçlı Baca Sistemi TS 13926 (Eski TSE K 569)

T.C. Cumhurbaşkanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan “Sıfır Atık Projesi”, Sanayi Bakanlığı’nın “Geri Dönüşüm Eylem Planı” ve “Ambalaj Atığı Yönetmeliği” kapsamında, atık ayırma bacaları Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde yerini alarak uygulanmaya başlanmıştır.

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde yapılan güncellemeler ile birlikte, İnşaat maliyetlerinizi düşürmeniz için Kapella’nın sizlere güzel haberleri var.
PROJELERİNİZDE HEM ALANDAN, HEM ZAMANDAN, HEM ÇEVREMİZDEN TASARRUF ETMEK İSTER MİSİNİZ?
Mevzuata uygun Atık Ayırma Bacası (TSE standartlarında seperatörlü çöp şutu) uygulayarak inşaat maliyetlerinizden, çöp toplama işlemi olmayacağından işletme maliyetlerinden, geri dönüşüm atıklarını ekonomiye kazandırarak çevremizden tasarruf edebiliriz.
Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ve Sıfır Atık Yönetmeliği gereği 300 konut veya üzeri bağımsız bölüm olan sitelerde Sıfır Atık yönetimi uygulanmak zorundadır. Bunun için imar yönetmeliğinde belirtildiği gibi kat sahanlıklarına bir atık odası yapılması ve her atık odasında geri dönüşüm ve evsel atıkların ayrı depolanması için iki adet çöp konteyneri konulması zorunluluğu bulunmaktadır. (Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Madde 57/A)
TS 13926 standartlarında Atık Ayırma Bacası(TSE standartlarında seperatörlü çöp şutu) uygulaması ile birlikte inşaatlarınızda kat sahanlıklarında çöp odası yapmayarak inşaat maliyetlerinizi azaltabileceğinizi biliyor musunuz? Taks ve Kaks hesabına dahil olmayan, yönetmelikte belirtildiği gibi yer ayrılması zorunlu olan çöp şaftına, atık ayırma bacası tesis ederek kat sahanlıklarında ayrıca çöp odası yapmanıza gerek kalmaz. Maliyetlerin her geçen gün arttığı günümüzde bu sistemler inşaat maliyetlerinde ciddi tasarruflar sağlamaktadır.(Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Madde 33.6)
Üstelik tasarruf sadece inşaat maliyetleri ile sınırlı değil. Günümüz koşullarında işçilik maliyetleri her geçen gün artmakta. Katlardan çöp toplama işleri de uzun soluklu ciddi maliyetler oluşturmaktadır. Atık ayırma bacaları tesis ederek işletme maliyetlerini 2,5 yıl gibi kısa sürede sıfırlayabilirsiniz.
Çevremizi ve gelecek nesilleri düşünmeden olmaz. Sıfır Atık yönetmeliği gereği 300 konut ve üzeri bağımsız bölüme sahip siteler Sıfır Atık yönetmeliği kurallarını uygulamak zorunda. Atık ayırma bacaları tesis ederek, hane halkının geri dönüşüm atıklarını ayrı şekilde depolamasına olanak sağlarsınız. Hem sıfır atık yönetimi kolaylaşır, hem de bina yönetimleri ayrı olarak toplanan geri dönüşüm atıklarını ekonomiye kazandırarak gelir elde eder, işletme maliyetlerine katkı sağlamış olur.

Atık Ayırma Bacaları (TS 13926) – (Seperatörlü Çöp Şutu) İnşai maliyetleri azaltacak, işletme maliyetlerinde ciddi tasarruf sağlayacak, Sıfır Atık hareketinin hız kazanmasında önemli rol üstlenecek, zaman ve insan tasarrufu sağlayacak olan atık ayırma bacası uygulamasını ilgili mevzuatlar çerçevesinde yaygınlaştırmaktır.
Atık ayırma bacalarının uygulanması durumunda binalarda bir adet çöp odası yapılması gerekirken, yapılmaması durumunda Sıfır Atık Yönetmeliği gereği geçici depolama için her kata bir adet çöp odası yapılması gerekmektedir. Mevcut yönetmeliğimizde atık ayırma bacası şaftı mecburi olarak bırakıldığından, bu sistemlerin uygulanması ile birlikte kat sahanlıklarına ayrı bir çöp odası yapılmayarak inşai olarak maliyetler azalacak ve alan tasarrufu sağlanacaktır. Tasarım aşaması da aynı ölçüde kolaylaşacaktır. Kat sahanlıklarında bakteri ve kötü koku oluşumu engellenecek, görevlilerin atık toplama için harcadıkları zamandan tasarruf sağlanacaktır. Bu tasarruf edilen zaman ‘Sıfır Atık’ sisteminin binalarımızda en etkin şekilde uygulanmasına katkı sağlayacaktır.


Atık ayırma bacası uygulanmadığı durumlarda, kat sahanlıklarına panik barlı yangın kapısı olan, elektrik ve su tesisatı çekilmiş, ıslak hacim olacağı için zemin ve duvarları seramik ile kaplanmış, havalandırılması için müsatakil havalandırma bacası olan odalar yapılmakta ve her odaya 2 adet konteyner konulmaktadır. Çöp odası yerine imar yönetmeliği gereği mecburi olarak bırakılan şafttan atık ayırma bacası tesis edilmesi durumunda inşaat maliyetleri beş katlı bir binada, her katta yapılan çöp odasına kıyasla %30 azalmaktadır. Yüksek katlı binalarda bu maliyet tasarrufu %50’yi bulmaktadır. (Çöp odasının her katta min 2,5 m2 inşaat alanı kaplayacağı öngörülmüştür. Daire sayısı fazla olan binalarda bu odaların hacimleri daha büyük bırakılmaktadır.)
Atık ayırma bacaları 2013 yılında planlı alanlar imar yönetmeliğinde yerini almıştır. Hali hazırda yönetmelik 33.6 maddesinde şu şekilde geçmektedir. ‘’Kapıcı dairesi zorunlu olan konut binalarında, evsel atıkların yerinde ayrılmasını teminen ilgili standartlara uygun atık ayırma bacası için yer ayrılır.’’ O yıllarda henüz bir standart olmadığı için, kapıcı dairesi zorunlu olan binalarda ileride atık ayırma bacası uygulanabilmesi için altyapı oluşturulmuş ve yer ayrılmaya başlanmıştır.
Geçen 11 yıllık süre zarfında Sıfır Atık Yönetmeliği çalışmaları ile atık ayırma bacaları gündeme gelmiş, alınan görüşler ve yoğun çalışmalar sonucunda 2019 yılında TSE kriteri olarak, 2022 yılında Türk Standardı olarak kuralları belirlenmiştir. (TS 13926). Böylece Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 33.6 maddesinde atıf yapılan ilgili standart yayınlanmış, yer ayrılmasından ziyade bu sistemlerin ilgili standarda uygun olarak yapılmasının önü açılmıştır.
Yönetmeliğin MADDE 57 /A – (Ek:RG-25/2/2022-31761). (4) maddesinde ‘Yeni yapı ruhsatı aşamasında, ……. Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamındaki biriktirme ekipmanlarının yerleri ………… vaziyet planında olacak şekilde mimari projede gösterilir. En az ikili biriktirme sistemine uygun atık ayrıştırma bacası projelendirilmesi halinde ayrıca biriktirme ekipmanı için yer ayrılma mecburiyeti aranmaz.’ cümlesi geçmektedir. Bu madde ile de atık ayırma bacalarının uygulanması teşvik edilmektedir.
Yine yönetmeliğin 64.2 maddesinde ‘İlgili idareler, yapı kullanma izni işlemlerinde; ……. binalarda usulüne uygun atık ayırma bacası yapılıp yapılmadığını ………denetlemek zorundadır.’’ İfadesi geçmekte, diğer altyapılarla birlikte(uydu antenleri, haberleşme sistemleri, kamera sistemleri gibi) atık ayırma bacalarının da yapı kullanım izni öncesi usulüne uygun yapılıp yapılmadığının kontrolü zorunluluk olarak ifade edilmektedir.
İlk yatırım maliyeti oldukça düşük olan bu sistemler Tübitak Tüsside’nin bakanlığımız için hazırladığı ‘Akıllı Şehir Uygulamaları - Yapı Entegre Atık Yönetimi Raporu’nda belirtildiği gibi iki buçuk yıl gibi kısa bir sürede yatırım maliyetini geri kazanmaktadır. İlk yatırım maliyeti yirmi dört dairelik bir apartmanda yapı maliyetinin binde beş’ine tekabül etmektedir. Ayrı bir çöp odası yapılmayacağı için toplam inşaat maliyetlerinde düşme söz konusu olmaktadır.

Toplu Konut İdaresi, Emlak Konut, İzbeton ve daha birçok Belediyeler kriter ve sonrası standart öncülüğünde projelerine şartnameli bir şekilde TS 13926 standardını işlemiş olup Binalarda Atık Ayırma Amaçlı Baca Sistemine yeni binalarda yer vermeye başlamıştır.

Yeni konut projelerinde uygun bir şaft ve çöp odası olması durumunda tüm sistem sorunsuz bir şekilde uygulanabilir.

Yeni konut projelerinizde yerleşim ile ilgili bir ihtiyacınız olduğunda lütfen bizimle iletişime geçiniz. Doğru sistemler için size mimarlarımız ile yardımcı olamktan mutluluk duyarız

Ayrıca bakınız Toplu Konut Referanslarımız

Otomasyonlu Çöp Şutu Kapağı 
Her defasında sadece bir kapağın açılmasına izin veren, kendi kendine kapanabilen ve bakım esnasında, elektrik kesintilerinde veya yangın sırasında tüm kapakları kilitleyen elektromekanik kilitleme ve otomasyon sistemine sahiptir.EN 1634-1:2014 standardında 4 saat yangın dayanım belgesine sahip, gizli çift piston sayesinde kendi kendine kapanabilen ve tamamı paslanmaz çelik malzemeden üretilmiştir.Kapak üzerinde 3 adet gösterge bulunmaktadır. Müsait, Meşgul ve Bakım. Ayrıca normal evsel atık dışında Geri Dönüşüm Atığı modu için Atık butonu bulunmaktadır. Çöp poşeti kanal içine değil kapak içinde bulunan tepsiye konarak, piston sayesinde kendi kendine kanal içine düşmektedir.

(TS 13926 - Otomatik Kapak) 

  • Otomatik kapak her defasında sadece bir kapağın açılmasına izin veren, kendi kendine kapanabilen ve bakım sırasında, elektrik kesintilerinde veya yangın sırasında tüm kapakları kilitleyen elektromekanik kilitleme ve çalıştırma sistemine sahip olmalıdır.
  • Otomatik kapak en az 1 mm et kalınlığına sahip Madde 4.1’de listelenen malzemelerin birinden yapılmış olmalıdır.
  • Otomatik kapağın iç boyutlarının eni ve boyu en az 380 mm x 450 mm olmalıdır.
  • Her otomatik kapağın üzerinde UYGUN, MEŞGUL veya BAKIM durumunda olup olmadığını gösterir LED lamba ve atık türünün seçimini sağlayan tuşlar bulunmalıdır. NOT: Atık türü seçim tuşlarının sayısı üreticinin tasarımına göre değişkenlik gösterebilir.
  • Otomatik kapak TS EN 1634-1+A1’e göre denendiğinde en az 90 dakika yangına dayanıklı olmalı ve duman sızdırmaz olmalıdır.
  • Otomatik kapaklarda kullanılacak pistonlar, çöp takılmasını önlemek için kapak çerçevesi arkasında kalacak şekilde yerleştirilmiş olmalıdır.
  • Otomatik kapaklarda; elektrik kesintilerinde, acil durumlarda veya sistemin etkin olmadığı zamanlarda müdahale edilebilmesi için elle açma düzeneği bulunmalıdır.
  •  Otomatik kapağın çalışması, kendinden haberleşmeli elektromekanik kilit veya elektromekanik kilitle diğer kilitler arasında haberleşmeyi sağlayacak mekanik anahtarlama sistemi (mekanik sensör) kullanılarak sağlanmalıdır.

İkili atık ayırma seperatörü (Duo Sorter)
Atık ayrıştırmanın temelini ayrıştırma sistemleri oluşturmaktadır. Atık ayrıştırma sistemlerini geliştirmeyi ilke edinmiş olan firmamız bu amaçta kararlılıkla ilerlemektedir.
Evsel atık ve geri dönüşüm ayrılması için kullanılır. Merkez noktada klape bulunur. Kapaklardan yapılan tercih sonucu 1.8 sn tepki süresi ile sistem hazır hale gelir. Üst baca sistemi ile bağlantısı yoktur. Sisteme ses veya titreşim yollamaz. Kompaktör sistemi ile uyumludur.

Aksesuarlar;

  • Doluluk oranı sensörü
  • Konteyner yerinde- konum sensörü
  • Kompaktör

TEKNİK DETAYLAR

Pozisyon Sayısı : 2
Pozisyon Değişim Süresi : 5 Sec
Montaj Türü : Ayaklı, Asma Tavan, Duvara Montaj
Yağ Tankı Kapasitesi : 5 Lt.
Standart Ölçüler : 700x1350x1450mm

(TS 13926 Davlumbaz tipi Klapeli Atık Ayırıcı

  • Atık ayırma sistemi, Madde 4.1’de listelenen malzemelerin birinden veya TS EN 10130 ve TS EN 10025’e uygun, korozyona dayanıklı, elektrostatik boyalı veya sıcak daldırma galvanize edilmiş dkp (soğuk haddelenmiş düşük karbonlu yassı çelik) malzemeden yapılmış olmalıdır.
  • Malzemenin et kalınlığı en az 1,5 mm olmalıdır.
  • Atık ayırma sistemi davlumbaz tipi klapeli olmalıdır. Davlumbaz tipi klapeli atık ayırıcı için bir örnek Şekil 3’te gösterilmiştir.
  • Klape sistemi; elektrik motoru, aktüatör, pnömatik veya hidrolik mekanizmalar kullanılarak çalışabilmelidir.
  • Atık ayırma sistemi bacadan çıkan atıkların uygun atık toplama kabına yönlendirilmesini sağlamalıdır.
  • Atık ayırma sisteminin en alt noktası,  altına atık toplama kabının (çöp konteynerinin) sığabilmesi için zeminden en az 105 cm yüksekte olmalıdır. 

Üçlü atık ayırma seperatörü,(TRI-Sorter)
Atık ayrıştırmanın temelini ayrıştırma sistemleri oluşturmaktadır. Atık ayrıştırma sistemlerini geliştirmeyi ilke edinmiş olan firmamız bu amaçta kararlılıkla ilerlemektedir.
Evsel atık, geri dönüşüm ve 3. tür atıkların ayrılması için kullanılır. Merkez noktada 2 klape bulunur. Kapaklardan yapılan tercih sonucu 1.8 sn-2.2 sn tepki süresi ile sistem hazır hale gelir. Üst baca sistemi ile bağlantısı yoktur. Sisteme ses veya titreşim yollamaz. Kompaktör sistemi ile uyumludur.

Aksesuarlar;

  • Doluluk oranı sensörü
  • Konteyner yerinde- konum sensörü
  • Kompaktör

TEKNİK DETAYLAR

Pozisyon Sayısı : 3
Pozisyon Değişim Süresi : 5 Sec
Montaj Türü : Free standing, ceiling suspended, wall mounted
Yağ Tankı Kapasitesi : 5 Lt.
Standart Ölçüler : 700x2000x1450mm

DEZENFEKSİYON SİSTEMİ
Otomatik dezenfekte sistemi, fırçalı yada fırçasız yıkama modunda en üst kapağın iç yüzeyinden sisteme belirli aralıkta detarjan yada dezenfeksiyon dozajlayan sistemdir. Dozaj makinasının bir ucu temizlik sıvısına diğer ucu ise en kapakta bulunan girişe bağlıdır. Pano üzerinden, yıkama boyunca hangi aralıkta sıvı dozajlanacağı ve süre ayarlanabilmektedir.

Vinçli Fırça Sistemi
Kapella’nın manuel fırçası çöp şutunun iç yüzeyini tamamen temizlemek üzere optimize edilmiştir. 10 cm boyutundaki çift katmanlı sert naylon fırçalar, iç yüzey temizliğini ve dayanıklılığı maksimum seviyede tutar.

- 500mm - 600mm - 700mm - 800mm - 900mm

TS 13926 Fırçalı Yıkama Sistemi Bulunması Durumu

  • Sistemin en üst noktasında, otomasyona bağlı, atık ayırma bacasının tüm iç çeperine temas edecek şekilde fırça sistemi bulunmalıdır (Şekil 2).
  • Ana panodan yıkama düğmesine basıldığı zaman, kapaklar otomatik olarak kilitlenmeli, yıkama memelerinden atık ayırma bacasının iç çeperine dezenfeksiyon sıvısı ve su püskürtülmelidir. Bu sırada fırça, motor ve halat yardımıyla bacanın iç yüzeyine temas ederek aşağıya kadar inmeli, tekrar en üst noktaya kadar çıkmalı ve durmalıdır.
  • Sistemin en üst noktasına yerleştirilen hareket sistemli algılayıcı, yıkamayı bitirmeli ve ana panoya atık ayırma baca sisteminin yeniden çalışması için komut vermelidir.
  • Binalarda yangın hattı bulunmaması durumunda her katta yıkama sıvısı püskürten bir sistem olmalıdır.
  • Binalarda yangın hattı olması durumunda bir katta yıkama, bir katta yangın sprinkleri olmalıdır.
  • Atık ayırma baca sisteminin temizlenmesi ve dezenfeksiyonunda kullanmak amacıyla fırçalı bir yıkama sistemi bulunmalıdır. Sistemin en üst noktasında, otomasyona bağlı, atık ayırma bacasının tüm iç çeperine temas edecek şekilde fırça sistemi bulunmalıdır. Ana panodan yıkama düğmesine basıldığı zaman, kapaklar otomatik olarak kilitlenmeli, yıkama nozullarından atık ayırma bacasının iç çeperine dezenfeksiyon sıvısı ve su püskürtülmelidir. Bu esnada fırça, motor ve halat yardımıyla bacanın iç yüzeyine temas ederek aşağıya kadar inmeli, tekrar en üst noktaya kadar çıkmalı ve durmalıdır. Sistemin en üst noktasına koyulacak hareket sistemli sensör, yıkamayı bitirmeli ve ana panoya atık ayırma baca sisteminin yeniden çalışması için komut vermelidir. Binalarda yangın hattı bulunmaması durumunda her katta yıkama sıvısı püskürten bir sistem olmalıdır. Binalarda yangın hattı olması durumunda bir katta yıkama, bir katta yangın sprinkleri olmalıdır.

Fırçasız Yıkama Sistemi
En yaygın kullanılan sistem olarak tercih edilir. Çöp atma ağızı üst kısmında bulunan nozullar ile sistem içine su yada temizleyici sıvı ile birlikte su püskürtülerek sistem temizliği sağlanmaktadır.

TS 13926 Fırçasız Yıkama Sistemi Bulunması Durumu

  • Ana panodan yıkama düğmesine basıldığı zaman, kapaklar otomatik olarak kilitlenmeli, yıkama memelerinden (nozullarından) atık ayırma bacasının iç çeperine zaman ayarlı olarak dezenfeksiyon sıvısı ve su püskürtülmelidir.

  • Yıkama zamanı bitince kapaklar etkin hâlde olmalı ve kullanıma hazır hâle gelmelidir.

  • Binalarda yangın hattı bulunmaması durumunda her katta yıkama sıvısı püskürten bir sistem olmalıdır.

  • Binalarda yangın hattı olması durumunda bir katta yıkama, bir katta yangın sprinkleri olmalıdır.

     

Otomasyon Elektromekanik Panosu
Tüm sistemin bağlı olduğu elektronik devre sistemidir. Pano üzerinde tüm sistemde aktif, pasif ve yönergeler yer almaktadır.

Aktif çalışan sistemler YEŞİL renk ile pasif sistemler KIRMIZI renk ile ışıklandırılmıştır.

Yerel bazda servis ihtiyacı en aza indirgenerek, yerel çözümlere olanak sağlar. Arıza sıklığı daha düşüktür.

Herhangi bir elektrik servisi, pano talimatları ile tamir ve bakımını yapabilmektedir.

Tüm yangın ve elektrik yönetmeliklerinde yer alan güvenlik sistemleri pano içinde mevcuttur. Nem, sıcak, soğuk gibi hava koşullarından daha az etkilenerek uzun kullanım ömrüne sahiptir.

TEKNİK DETAYLAR

Açıklama  /PCB Merkezli  / PLC Merkezli
Bakım Anında Tüm Kapakları Kilitleme Evet Evet
İnterlock (her defasında bir kapak kullanımı) Evet Evet
Yangın ve Sıcaklık Alarmı Entegrasyonu Evet Evet
Ayrıştırma Bisorting/Trisorting Evet Evet
Kat Kullanımı Göstergesi Evet Evet
Seçili Kapak Erişim Kontrolü Hayır Evet
Kompaktör Kontrolü Evet Evet
Otomatik Fırça Kontrolü Evet Evet
Fan Kontrolü Evet Evet
Sterilizasyon Ünitesi Kontrolü Evet Evet
Kriterde Kontrol Panosu

TS 13926 Kontrol Tablosu

  • Kontrol panosu atık odasında bulunmalıdır.
  • Sistem tek bir kontrol panosu ile kontrol edilmelidir.
  • Kontrol panosu üzerindeki tüm sistemler (yıkama, kapak açık/kapalı bilgisi, fan, vinçli fırça sistemi vb.) pano üzerinden takip edilebilir ve kontrol edilebilir olmalıdır.
  • Acil durumlarda sistemin kapatılabilmesi için panoda acil durum düğmesi bulunmalıdır.
  • Kontrol panosu IP 65 koruma sınıfına sahip olmalıdır.
  • Sistemde kullanılacak yüksek akım kabloları TS 13690’a uygun halojensiz kablolar olmalıdır.
  • Panoların ve kapakların otomasyonu rölelerle sağlanmalıdır.
  • Panolarda yazılımlı elektronik kartlar kullanılması durumunda, panolar numaralandırma ile kodlandırılmış olmalı, sistemin ayrıntılarını gösteren devre şemaları sağlanmış olmalıdır.
  • Kapalı olmayan tipteki donanımlar TS EN 60670-24'e uygun mahfaza içine konulmalıdır. Bu mahfaza, TS HD 60364-5-54'e uygun olarak seçilen topraklama iletkeni ile binanın ana topraklama bağlantısına bağlanarak topraklanmalıdır.
  • Genel ayırma, anahtarlama, kontrol ve izleme ile ilgili işlevleri yerine getirmek için sağlanan cihazların (yangın riskine karşı koruma sağlayan cihazlar, aşırı akım koruma cihazları, artık akım cihazları, devre kesiciler kontaktörler vb.) seçimi ve montajı TS HD 60364-5-53'e göre yapılmalıdır.
  • Donanımın montajı, kablolama ve donanım arasındaki bağlantılar, donanımın öngörülen kullanımından kaynaklanan aşırı zorlama ve gerginliğe maruz kalmayacak şekilde üreticinin talimatlarına uygun olarak yapılmalıdır.
  • Elektriksel donanımın kontrolü (Beslemenin otomatik ayrılması ile koruma için şartların doğrulanması yalıtım direnci deneyleri ve gerilim deneyleri) TS EN 60204-1 Madde 18.2, 18.3 ve 19.4’e göre yapılmalıdır.

Yangın Damperi
UL sertifikalı yangın damperlerimiz 72°C sıcaklıkta erimekte ve sistemi kapatarak yangının üst katlara ulaşmasını önlemektedir.
Yüksek sıcaklıklara dayanımlı, yüksek kalite galvaniz veya paslanmaz çelik malzeme kullanılarak üretilmektedir.
Damper, gerilim kuvveti minimum 35N olan iki adet yay ile çalışır. Yaylar AISI301 paslanmaz yay çeliğinden imal edilmektedir.
Yüksek kalitede 1.2mm galvaniz çelikten imal edilmektedir. Özel talebe göre elektrostatik boyama ile istenilen renkte sipariş verilebilir.

TS 13926 Yangın Kapağı

  • Yangın kapağı, sıcaklığın 72 °C’un üzerine çıktığında yangının katlara ulaşmasını engellemek amacıyla otomatik olarak kapanmalıdır.
  • Yangın kapağı, TS EN 1634-1+A1’e göre denendiğinde en az 90 dakika yangına dayanımlı olmalıdır.
  • Yangın kapağı yavaşlatma dirseği ile atık ayırıcı arasında kalmalı ve yangın olması durumunda atık ayırma siteminin üst kısmından bacayı kapatmalıdır.
  • Yangın kapakları, çöp takılmalarının önlenmesi için giyotin tipi kapak olmalıdır.

 

Havalandırma Fanı
Otomasyonlu ve Manuel sistemlerde Havalandırma Bacası mutlaka bulunmalı, baca içerisinde oluşan kirli gazlar ve koku cebri çekiş veya mekanik yolla çatıya ulaştırılmalıdır.

Her iki sistemde de kullanılabilen fan, havalandırma bacasının üst noktasında bulunur.

Fan isteğe bağlı olarak, sürekli, kapaklardan biri açılınca veya kapalı konumda iken kullanılabilir. Çalışma hızı yavaş, orta veya hızlı olmak üzere operatör tarafından belirlenir. Sistemlerimizde kullanılan fan sessiz ve titreşimsiz çalışmaktadır.

Havalandırma bacası ve fan ölçüsü 200mm’dir.

TS 13926 Havalandırma Bacası / Fanı

  • Havalandırma bacası, Madde 4.1’de listelenen malzemelerin birinden yapılmış olmalı ve bir fan ile donatılmış olmalıdır.
  • Havalandırma bacasında kullanılan fan TS EN 60335-01’e uygun olmalıdır.
  • Havalandırma bacası ve kullanılan fanın çapı en az 200 mm olmalıdır. 

 

Yavaşlatma Dirseği
Çöp şutları, yapıların çöplerini bir merkezde toplayabilmek için dizayn edilmiştir. Çoğu çöp şutu, çöplerin direkt olarak kompaktör veya konteynera düşerek bunlara hasar vermesini önlemek amacıyla düşüş dirseği bulundurmaktadır.

Kapella mühendisleri, çöp düşüşünden doğacak herhangi bir hasarı önlemek amacı ile bağımsız süspansiyonlu bir düşüş dirseği geliştirdiler. Bu ürün hasarı önlemekle birlikte çöp düşüşünden doğacak istenmeyen sesleri engellemekte ve şutun ömrünü uzatmaktadır.

Süspansiyonlu dirseğin sağladığı 2 kat yavaşlatma özelliği ve çöp şutunun diğer kısımlarından bağımsız mekanik sistemi ile çarpma anındaki şoku absorbe etmekte ve şokun çöp şutunun diğer kısımlarına iletilmesini önlemektedir.

  • Darbe etkisini minimuma indirmek için dikey eksene paralel.
  • Dikey eksende 2 kat daha fazla soğurma özelliği.
  • Özel darbe ve ses emme ünitesi.
  • Bağımsız özel destek sistemi

TS 13926 Yavaşlatma Dirseği

  • Yavaşlatma dirseği, titreşimleri sisteme (atık ayırma sistemi ve bacaya) iletmemesi amacıyla sistemden bağımsız olmalıdır.
  • Yavaşlatma dirseği, en az 1,5 mm et kalınlığına sahip Madde 4.1’de listelenen malzemelerin birinden yapılmış olmalıdır.
  • Yavaşlatma dirseği, atıkların oluşturacağı darbelere karşı dayanıklı olması amacıyla ayrı bir çelik yapı sistemi ile zemine ve duvara sabitlenmelidir.
  • Atıkların birikmesini engellemek amacıyla yavaşlatma dirseğinin yatayla eğimi en az 45 derece olmalıdır. Mimari yüksekliklerin izin vermediği durumlarda eğim 30 dereceye kadar azaltılabilir.
  • Atık ayırma bacasının yüksekliğinin 60 m’den daha yüksek olması halinde yavaşlatma dirseği süspansiyonlu olmalıdır.

Boğazlı Modül
Çöp bacasını kapaklar ile katlara ulaştıran modüldür. Kapaklar boğazlı modüle monte edilir. Boğazlı modül altı sistem özelliklerine göre dizayn edilmiş belirli açısı sayesinde çöplerin kapaktan kanala kolayca atılmasını sağlar.

Boğazlı modül ağzı 180mm uzunluğundadır. Boğazın üst kısmında sprinkler ve yıkama nozulu bağlantısı için 1/2" manşon bulunur.

Çöp şutunun dış yüzeyi, şut içerisine düşen çöplerden kaynaklanan istenmeyen sesleri gidermek için 1.7 kg/m² oranında ve 2 mm kalınlığında ses yalıtım malzemesi ile kaplanır.

TEKNİK DETAYLAR

TS 2166 Standardına göre 304 Kalite Paslanmaz Çelik.

Subazlı, çevre dostu ses yalıtım malzemesi.

Mükemmel akustik özellikler

Sıcaklık Dayanımı : +120°C, +160°C / 1 saat

TS 13926 Boşaltma Bölgesi

  • Boşaltma bölmesi 4.1’de listelenen malzemelerin birinden yapılmış olmalıdır.
  • Boşaltma bölmesinin kapağının alt kenarının zeminden yüksekliği 900 mm ± 50 mm olmalıdır.

 

Kat Destek Konsolu
Çöp şutunun etrafını saran 50mm x 5mm dairesel çerçeve, 40mm x 40 mm x 4 mm boyutlarında yan konsollar ve 40 mm x 40mm x 4 mm çapında kanal destekleri ile desteklenmektedir.

Antikorozif paslanmaz çelik çerçeve ses izolasyonu sağlamak ve korozyonu önlemek için 5mm lik kauçuk ile kaplanmaktadır. Her katta şafta açılan kat zemini ile şaft arka duvarına sabitlenerek, atık bacasının iç ve dış etkilerden korunmasını sağlar.

500mm - 600mm - 700mm - 800mm - 900mm

TS 13926 Kat Destek Konsolu

  • Kat destek konsolu en az 4 mm et kalınlığına sahip TS EN 10279’a uygun sıcak haddelenmiş çelik profilden yapılmış olmalıdır.
  • Kat destek konsolunun çapı atık ayırma bacasına uygun olmalıdır.
  • Kat destek konsollarının yapımında sistem yükü hesaba katılmalıdır.
  • Kat destek konsolları korozyona dayanıklı boya ile boyanmış veya galvanize edilmiş olmalıdır.
  • Atıklar atılırken darbe ve sesi sönümlemesi için konsolların atık ayırma bacası ile temas ettiği yüzeylere kauçuk esaslı contalama yapılmalıdır. 

 

Standart Çöp Odası
Çöp odası için dikkat edilmesi gerekn hususlardan bazıları

  1. Tercihen Çöp odası kapısı bina dışına açılmalı. Konteyner giriş çıkışı için çift kapı yada geniş kapı tercih edilmelidir.
  2. Tercihen bir yada daha fazla konteyner depolanabilmeli
  3. Mutlaka yangın spring sistemi olmalı
  4. Tercihen Havalandırma sistemi tercih edilmeli
  5. Tercihen personel için musluk, lavabo, temizlik malzemesi dolabı tercih edilmeli
  6. Mutlaka bir pis su gideri olmalı
  7. Tercihen klima ile soğutma yapılabilir.
  8. Mutlaka duvarlar ve zemin seramik kaplı olmalıdır.

TS 13926 Atık Odası

  • Atık odasının her bir kenarı 3 m’den az olmamak kaydıyla alanı en az 12 m2 olmalıdır.

  • Atık odasının zemin ve duvarları tamamen fayans veya seramikle kaplı olmalıdır.

  • Atık odasında zemin temizliği için en az bir temiz su musluğu ve en az 50 mm çapında pis su tesisatı bulunmalıdır.

  • Atık odasında menfezli panik çubuklu yangın kapısı ve havalandırma sistemi bulunmalıdır.

  • Atık odasının konumu ve girişi, atıkların bina dışına tahliyesini sağlayacak şekilde projelendirilmelidir.

  • Atık odasında oluşabilecek koku ve bakterilerin önlenmesi için gerekli önlemler alınmış olmalıdır.